Грузинське вино: сорти вина


Вільний переклад з джерела: www.travelgeorgia.ru

Вина можна класифікувати за безліччю параметрів, але я для простоти розділяю їх на білі і червоні, а всередині одного “кольору” – за сортами винограду. Список має практичне застосування – в ідеалі спробуємо вказати, де конкретно можна зустріти даний виноград і дане вино. Хоча не по всіх винах є інформація.

ЧЕРВОНІ ВИНА

Вина з винограду Сапераві

Сапераві (საფერავი) – сортове червоне сухе вино. Виробляється, ясна річ, з Сапераві. Виробляється з 1886 року по кахетинській технології, звідки в смаку екстрактивність і терпкість. Витримується 1 рік. Виробляється в різних місцях, причому навіть незрозуміло, з яких саме. Чомусь інші вина з того ж винограду користуються більшою популярністю.

Сапераві зустрічається майже в кожному магазині, коштує від 5 ларі за пляшку.

Спирту 10,5-12,5%, кислотність ….

Мукузані (მუკუზანი) – червоне сухе вино. Виробляється з винограду сапераві, який росте біля села Мукузані в Гурджаанському районі і, начебто, ще біля села Теліані. Технологія начебто кахетинські. Головна відмінність – довга витримка, не менше 3-х років.

Це вино історично старше вин 1940-х років, воно масово виготовляється з 1888 року. Має імідж кращого червоного вина Грузії, або кращого з винограду сапераві. У будь-якому випадку це свого роду зразок і орієнтир. Вивчення кахетинських червоних вин краще починати саме з нього.

Мукузані – часто зустрічається вино в Грузії, буває майже в кожному магазині. Різновидів багато. Ціни від 6 ларі за пляшку.

Спирту 10.5 – 12.5%, цукру – ….., і 6.0 – 7.0% титрованої кислотності.

Кіндзмараулі (ქინძმარაული) – червоне напівсолодке вино, яке в промислових масштабах виробляється з 1942 року. Виробляється з винограду сапераві по Імеретинській технології. У справу йде виноград, який росте на ділянці в 120 гектарів південний захід від міста Карелі. Витримується 2 роки.

Спирт – 10,5-12,0%, цукру – 30-40 г / дм ³, титрована кислотність 5,0 – 7,0 г / л

Алгеті. Червоне напівсолодке вино з сапераві. Спирту приблизно 11%. В цілому нічого особливого.

Напареулі (ნაფარეული) – Червоне сухе вино. Виробляється з сорту Сапераві, що вирощується біля села Напареулі в Телавськом районі. Главна відмінність у технології – вона європейська. Вино схоже на Мукузані, але менш терпке, явно менше поліфенолів. Темно-гранатовий колір помірної інтенсивності, насичений сортовий аромат з яскравими тонами червоних ягід, у смаку переважають тони вишневої кісточки і чорної смородини. Витримується як Мукузани, не менше 3 років в дубових бочках. Випускається з 1890 р.

Спирту 10,5-12%, титрована кислотність 6-7,5 г / л.

Існує ще біле Напареулі, винахід 1983 року.

Ахашені (ახაშენი) – червоне природно-напівсолодке вино, виробляється з 1958 року з винограду Сапераві, який росте біля села Ахашені в Гурджаанському районі. Вперше його почали виробляти на Зегаанському винзаводі, який працює донині.

Технологія Імеретинська (точніше, Рача-лечхумська). Який сенс виробляти в Кахетії напівсолодке вино, мені незрозуміло. Це раціонально робити в більш прохолодних районах. Можливо, такий експеримент. За смаком нагадує кахетинські вина – таке ж терпке.

Спирту 10,5-12%, цукру 30-50 г / л. титрована кислотність – 5-7%.

Кварелі (ყვარლი) – червоне сухе марочне вино, виробляється з сорту Сапераві, який росте десь близько райцентру Кварелі. Витримка не менше 3 років (зазвичай його зберігають на винзаводі Цинандалі). Випускається з 1966 р. Вино якесь засекречене, мало що про нього відомо.

Спирту 10,5-12,0%, титрована кислотність 5,5-7,0 г / л.

Піросмані (ფიროსმანი) – червоне природно-напівсухе вино (рідкісний випадок напівсухого вина). Випускається з 1981 р. за Імеретинською технологією. (Є думка, що за кахетинською, але все ж гілочки відокремлюють). Виготовляється з сорту Сапераві, який росте біля села Карданахі, Гурджаанського району. Густий темно-гранатовий колір. Піросмані доречно порівнювати з кахетинським напівсолодким Ахашені або із західними напівсолодкими винами типу Хванчкари.

Спирту 10,5-12%, цукор 1,5-2,5 г/100 см3, титрована кислотність 5 – 7 г / л.

Червоні вина з іншого винограду

Теліані (თელიანი) – червоне сухе вино. Виробляється там же, де і теліанське Мукузані, але з іншого винограду – Каберне Совіньон. Як і Мукузані, випускається з кінця 19 століття (1897) і теж довго витримується. Має складний букет з яскраво вираженими сап’яновими тонами і ніжними нотами гірської фіалки, вишні. Смак повний, виключно гармонійний, з м’якою терпкістю, що надає винної оксамитності; довгий післясмак.

Спирту – 10,5-12,0%, титрована кислотність 5,5-7,0 г / л. (Знову ж, так як у Мукузані)

Хванчкара (ხვანჭკარა) – найвідоміше західне вино, і найбільш класичне з напівсолодких. Пам’ятник Хванчкара стоїть на кільцевій розв’язці в місті Амбролаурі. Його виготовляють з винограду Александроулі з домішкою Муджуретулі, хоча за чутками, можливо і чистого Александроулі.

Обидва види винограду ростуть біля села Хванчкара в Амбролаурському районі. Вино червоне, природно-напівсолодке, містить деяку кількість вуглекислоти. Як і всі напівсолодкі, чутливе до переливання, транспортування і температурному режиму. Хванчкара – напевно, перше напівсолодке вино, слідом за яким з’явилися аналогічні Оджалеші, Кіндзмараулі, Ахашені і тд.

Спирту 10,5-12,0%, цукру 3-5%, титрована кислотність 5,0-7,0 г / л.

Оджалеші (ოჯალეში) – червоне природно-полусладное вино. Напевно, саме характерне для Західної Грузії, особливо для західно-передгірної. Виготовляється з винограду Оджалеші, який росте біля села Орбелі (Цагерський район) і в Самегрело, за чутками десь недалеко від фортеці Накалакеві. Начебто ще його роблять у Цаленджихському і Зугдідському районах.

Найчастіше трапляється Оджалеші фірми “Тбілвіно” і кахетинського винзаводу “Теліані Велі”. Друге володіє кахетинською терпкістю і сильно нагадує Ахашені.

Спирту 10-12%. Сахара 3-5%, титрована кислотність 5-6 г / л.

Усахелаурі – червоне напівсолодке вино, виробляється в Цагерському районі з однойменного сорту винограду. Зазвичай в рік виробляється близько 1000 пляшок цього вина, тому воно дороге і рідкісне. У 2010 році був хороший урожай, тому офіційна ціна знизилася з 120 до 75 ларі. Але зазвичай воно все ж коштує близько 60 доларів за пляшку.

Спирту 10,5-11,5%, Сахара 30-50 г / л.

БІЛІ ВИНА

Вина з винограду Ркацителі

Ркацителі (რქაწითელი) – сортове біле сухе вино, випускається з 1892 року по кахетинській технології. Виробляється з винограду Ркацителі, який росте біля села Карданахі Гурджаанського району. Бродить в квеврі заритих у землю, витримується в дубових бочках недовго, не більше 1 року. У смаку повинна відчуватися брендова кахетинська екстрактивність, тобто, терпкість.

Тібаані (თიბაანი) – біле вино, випускається з 1948 року за кахетинською технологією. Виробляється з сорту Ркацителі, який росте біля села Тібаані Сигнахського району. Нагадує за виробництвом Ркацителі – теж витримується в дубових бочках близько року. Пишуть, що у нього “густий бурштиновий колір з темно-золотавими проблисками, в складному насиченому букеті виразно відчувається тон злегка зів’ялої чайної троянди;”. Смак теж сильний, терпкий.

Гареджі (გარეჯი) – біле вино з Ркацителі. Мало що про нього відомо. З назви можна припускати, що має відношення до Давід-Гареджійського монастиря.

Спирт 10-12%, титрована кислотність 4-7 г / л.

Вина з інших виноградів

Манавіс Мцване (მანავის მწვანე) – сухе біле вино з винограду Мцване, випускається кахетинською фірмою “Теліані вели”. Спирту 12%, ціна трохи вище мінімуму – 7-8 ларі. Хтось називав його найкращим білим вином на світі.

Тбілісурі (თბილისური) – напівсухе біле вино з винограду сортів Ркацителі, Мцване, Цолікоурі, Тетра, які ростуть в Кахетії, а також у районах Цагері і Амбролаурі. Готується за Імеретинською технологією. Це вино – пізніше винахід, 1982 року. Колір жовтуватий.

Спирту – 10,5-12,0%, цукор 0,5-2,5 г/100 см3, титрована кислотність 5 – 7 г / л.

Цицка (ციცქა) – сортове біле марочне вино, виробляється з 1966 року з винограду Цицка по Імеретинській технології. Виробляється в Імереті, в районах Зестафоні, Тержола і Багдаті. Колір вина світло-солом’яний. Виноматеріали витримують 2 роки в дубових бочках або емальованих цистернах, потім проводять розлив з попередньою контрольною фільтрацією по можливості без доступу повітря.

Спирт 10,5-12,5% об., титрована кислотність 5,5-7 г / л.

Цинандалі (წინანდალი) – біле марочне вино з винограду сортів Ркацителі і Мцване, який росте в Телавському, Ахметському і Кварельському районах. Виготовляється за Імеретинською технологією. Колір вина світло-солом’яний. Витримується 3 роки в дубових бочках. У селі Цинандалі (на схід Телаві) знаходиться перший грузинський винний завод. Якщо де і буває справжнє Цинандалі, так це там.

Спирт 10,5-12,0%, титрована кислотність 6,0-7,5 г / л

Гурджаані (გურჯაანი) – класичний приклад кахетинського вина, зробленого за європейською технологією. Біле марочне вино. Виробляється з 1887 року з винограду Ркацителі і Мцване. Використовується виноград з районів Гурджаані, Сігнахі і Сагареджо, точно місць не знаю. Витримуються на Гурджаанському винзаводі (3 роки). Кажуть, смак трохи гіркуватий. Незрозуміло чому.

Спирт 10,5 – 12,5%, титрована кислотність 5,5-7,0 г / л.

Свірі (სვირი) – щось маловідоме. Біле марочне вино з винограду сортів Цолікоурі, Цицка і Крахуна, які ростуть десь у Західній Грузії (село Свірі Ахалціхського району). Випускається з 1962 року по Імеретинській технології. Колір вина від солом’яного до бурштинового. Більше нічого не відомо.

Спирт 11-12,5%, титрована кислотність 6 – 7 г / л

Чинурі (ჭინური) – біле сухе столове вино. Виробляється з винограду Чинурі за європейською технологією. Наймасовіше вино в селах центральної Грузії – близько Мцхета, Горі, Каспі і Карелі. На вигляд жовтувате, на смак нагадує шампанське і буває злегка газоване. Чинурі центральної Грузії – це приблизно такий же бренд, як і Сапераві в Кахетії.

Спирт 11,5%, титрована кислотність 6,5 г / л

Чхавері (..) – біле напівсолодке вино. Виробляється з 1943 року з винограду Чхавері, який росте в Чохотаурском районі (рідкісний випадок Гурійського вина) і начебто в Абхазії присутня. Колір – солом’яний з рожевим відтінком.

Спирт 9,5-11%, цукор 3,5 г/100см3, титрована кислотність 6-7,5 г / л.

Твіші (თვიში) – біле напівсолодке вино з винограду Цолікаурі, зростаючого біля лечхумського села Твіші. Випускається з 1952 року. Дуже м’яке, приємне, з фруктовим присмаком. Одне з кращий білих напівсолодких вин на мій погляд. У Тбілісі продається по 15 ларі за пляшку.

Спирту 10,0-11,5%, 3-5% цукру, титрована кислотність 5,5-7,5 г / л.

Гелаті (გელათი) – щось рідкісне. Явно виробляється десь близько Гелатського монастиря. Робиться з винограду Цілокаурі, Цицка і Крахуна.

Спирт 10-12%, кислотність – 5-8 г / л.

Тетра (თეთრა) – біле напівсолодке вино з винограду сорту Тетра, вирощуваного в Амбролаурському районі Грузії. Колір вина солом’яний.

Спирт 9,5-11%, цукор 3-5 г/л, титрована кислотність 5-7 г / л.

Детальніше про грузинське вино, читайте у наступних постах:

Грузинське вино: основи

Грузинське вино: квеврі

Що таке вино ?

Грузинське вино: технології виноробства

Грузинське вино: сорти винограду

Грузинське вино: сорти вина

Винні тури по Грузії

Опубліковано у Грузія, Харчування | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.