Грузинське вино: основи

Вільний переклад з джерела: www.travelgeorgia.ru

Грузинське вино – це, як ви розумієте, бренд. Це знають навіть ті, хто не цілком здогадуються, чому саме бренд. Але насправді це не лише бренд, а й частина побутової культури і державної економіки. Якщо вам вдалося потрапити до Грузії, то ви просто зобов’язані пити там вино, інакше це даремна трата часу.

Однак, щоб пити вино, треба розуміти, що ви п’єте. Для цього я і пишу всю цю інструкцію щодо вживання грузинських вин. Зрештою, вино не обов’язково пити, можна просто на нього подивитися, чи просто подивитися на виноград, з усвідомленням того, що бачите щось, зростаюче тільки на цьому ось схилі і більше ніде. Навіть на квеврі краще дивитися з розумінням того, що це за штука.

Так от про вино. Що таке вино і яким воно буває? Що в ньому є хорошого і, найголовніше, що поганого? Про це – спеціальний вступний текст. Подивіться, раптом відкриєте для себе що-небудь нове.

Чим грузинське вино відрізняється від всіх інших? Зрозуміло, що сортами винограду. У Грузії свої сорти, в Болгарії свої, і в Аргентині теж. І навіть один сорт, поширюючись по світу, змінює свої властивості, тому що клімат скрізь різний. Хто не знає, які в Грузії бувають сорти винограду – дивимося спеціальний текст про сорти.

А от далі починаються тонкощі. Бо в Грузії не тільки сорти свої, а й деякі свої технології. Це вже дуже важливо, тому що не кожна країна додумалася до своєї технології. Технологічні відмінності – важлива сторона грузинського виноробства. Їх просто необхідно знати, якщо плануєте пити, наприклад, кахетинське вино. Так що вивчайте текст про технології.

Винний туризм в Грузії нічим не гірший гірського, водного або архітектурного. Ми вже ніколи не дізнаємося, як виглядало східне виноробство, як пили вино в Сирії, Малій Азії, Палестині чи Єгипті. Ця частина життя відійшла у вічність. У Грузії вона теж багато в чому зникла, багато технологій виникли недавно, але щось все одно залишилося. Так що в Грузії ви через вино стикаєтеся з світом пізньої античності. Це важливо усвідомлювати і розуміти.

Грузинське вино відрізняється від усіх інших. І не тільки тому, що будь-яке вино відрізняється від будь-якого сусіднього. Наприклад, у Вірменії виноград солодший, тому й вина виходять солодшими і міцнішими. Там вигідно втготовляти коньяки. У Греції та Болгарії є свої відмінності. Європейські винороби орієнтуються на Францію, а у Франції свої специфічні ідеали. До речі, саме тому грузинські вина некоректно порівнювати з європейськими – це різні вина, їх готували люди з різними уявленнями про правильне вино.

Іранське вино зникло після 1979 року, афганське зникло трохи раніше, хоча за чутками, десь у горах ховаються пуштуни-винороби.

Хоча давність традицій грузинського виноробства теж не варто перебільшувати. Розповіді про грузинське вино прийнято починати з екскурсів в історію, зі згадок про “вікові традиції” і “древню спадщину”, однак потрібно чітко розуміти, що грузинське вино – на 90% сучасне явища. Багато сортів вина виникло в 80-ті роки XIX століття зусиллями князя Александра Чавчавадзе. Другий період масового виникнення сортів – 1942-1948 роки. І, нарешті, 80-ті роки XX-го століття. Вин, існуючих хоча б з XVIII-го століття я взагалі не знаю. Хоча напевно якісь є.

Так що прославлене Мукузані – це винахід 1888 року, хоча сама технологія і певні відтінки смаку існували й раніше.

Резюме усієї оповіді: рушайте на винні тури, але спочатку засвойте теорію. Бо тур – це не пияцтво, а складний інтелектуальний процес. Принаймні, так має бути…

Детальніше про грузинське вино, читайте у наступних постах:

Грузинське вино: квеврі

Що таке вино ?

Грузинське вино: технології виноробства

Грузинське вино: сорти винограду

Грузинське вино: сорти вина

Винні тури по Грузії

Грузинське вино: основи

Опубліковано у Грузія, Філософія здорового відпочинку, Харчування | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.