Чорногорія: кухня

Montenegro_Dishes

Чорногорія має багату кулінарну культуру з давніми традиціями, сформованими під впливом унікальної взаємодії середземноморської, слов’янської, турецької, угорської та німецької кухні. Як би там не було, Чорногорія – морська країна. А тому в її кухні багато страв з риби та морепродуктів.

Тут надзвичайно поширений гуляш, який готують з різних сортів риби. В глибині країни популярна верховодка – річкова риба, яка водиться у Скадарському озері. Особливо популярна ця риба приготована на жаровні і подана із червоним вином!

Також в Чорногорії люблять м’ясні страви, які готують з використанням каймаку – ключового продукту на кухні кожної тутешньої господині. Готується каймак так просто, що його зазвичай не купують, а роблять вдома. Для цього потрібно взяти молоко, краще овече, налити в пласку миску і поставити в теплу пічку години на три. Потім охолодити. Верхній шар, що утворився, обережно знімають, перекладають в іншу посудину і злегка солять. Свіжий каймак – білого кольору і дуже ніжний на смак. Його часто додають до дріжджового тіста. А воно, в свою чергу, головний інгредієнт для виготовлення гибаниці – пирога з сирною начинкою.

В каймаку часто тушкують баранину чи курку – вони від цього стають дуже ніжними. Краще м’ясо виходить в результаті тушкування на повільному вогні в металічному казанку, який підвішений за допомогою спеціальних ланцюгів – вериг.

А ще в Чорногорії дуже люблять шинку. Вважається, що найкраще готують цю страву в Негушах, невеличкому містечку поблизу Цетіньє – старої столиці країни. Вона відзначається особливим смаком, тому що свинину, призначену для переробки, сушать високо в горах, де дуже чисте повітря.

Подають шинку у якості холодної закуски, наприклад, до лозовача. Це – національний міцний алкогольний напій, який виготовляють із кращих сортів винограду, таких як первенец і круна.

Варто скуштувати:

Пршут– тонко нарізане в’ялене м’ясо, що нагадує іспанський хамон.
Плескавіце – особливі смажені котлети дископодібної форми, які можуть подаватися у вигляді гамбургерів з різноманітними начинками та спеціями. Відтак, чорногорський гамбургер – це величезний шматок ідеально прожареного м’яса, який кладеться на м’яку булку і за бажанням голодного клієнта доповнюється всілякими овочами та соусами.
Чевапчічі – ковбаски з рубленого м’яса, підсмажені на решітці.
Вєшаліца – гамбургери-відбивні з великих шматків м’яса, начинені овочами та приправами.
Печеньє – смажене на вертелі м’ясо в національних традиціях.
Ражньїчі – невеликі шашлики зі свинини та телятини.
Хрєновки – сосиски.
Піхтіє – холодець.

Бурек – турецький пиріг з листкового тіста, начинений рубленим м’ясом або сиром. Найкращі буреки на узбережжі зустрічаються в Сутоморе.
Сарма – голубці
Мусака – фарширований перець, баклажани в помідори з прослойками м’яса.
Палчінкі – млинці швидкого приготування з різними додатками.
Боранина – зелена квасоля.

Риба – форель (фарширована чорносливом), карп (запечений у вершках: «япраке» або «попеке»), верховодка. Класно запікають свіжовиловлену рибу у рестораціях містечка Вірпазар, що на березі Скадарського озера.
Рибля чорба – рибна юшка
Риба по-охрідськи – риба в горшечку
Плов з морепродуктами – унікальне поєднання турецької та середземноморської кухні

Яйя на око – яєчня.

Сири – «качкавалі», «качамак», «златібор», «ліпський», «сенічкі», бринза з овечого чи коров’ячого молока.

Слаткіші – місцеві вироби з борошна на десерт.
Гібаніца – пиріг з сирною начинкою.
Штруклі – запечені в сирі горіхи і сливи.
Горіхові палички – місцеві ласощі.

Напої:
Сливовиця – ракія зі сливок.
Кайсієвача – ракія з абрикосів.
Лозовач – виноградний самогон.
«Крстач» і «Вранац» – відомі чорногорські вина.
«Нік» і «Нікшичко» – чи не єдині чорногорські марки пива.

Якщо Вам довелося бувати в Чорногорії, які ще смачні страви можна відвідати у цій країні?

Опубліковано у Чорногорія | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.