Грузинське вино: квеврі

Вільний переклад з джерела: www.travelgeorgia.ru

Історія

В історії квеврі багато неясного. У грузинських музеях я не знайшов якихось особливо древніх квеврі. Глечики для кувшинних поховань 5 століття до н.е. віддалено схожі, але все ж це інше.

На початку нашої ери масово використовувалися античні амфори, і їх зараз дуже багато в грузинських музеях, але це теж інше. Все, що мені зустрічалося – дуже пізнє, століття XVII чи XVIII. Можливо, квеврі з’явилися раніше, але навряд чи раніше початку другого тисячоліття.

Використання

Квеврі використовується для приготування та зберігання вина. Його вкопують у землю, всередину заливають виноградний сік, потім закривають кришкою і замазують глиною. Сік бродить так кілька місяців при температурі грунту.

Від температури грунту залежить в кінцевому підсумку результат. Коли вино готове, його поступово витягають ковшиками, а порожній квеврі миють. Це довгий і складний процес, що вимагає багато води і побутової хімії.

Іноді вино перевозиться разом з квеврі. Для цих цілей використовують спеціальний візок. Один такий я бачив у місті Гурджаані.

Квеврі в Грузії зустрічаються на кожному кроці. У деяких храмах ви можете побачити їх десятками. Кажуть, що принесений у храм для свята квеврі з вином не можна відносити назад, так що вони накопичуються там до нескінченності.

Квеврі завжди можна помітити в сільському саду, в місті у ресторанів, або просто як елемент прикраси вулиці. У деяких ресторанах можна бачити псевдо-квеврі: в підлозі робиться отвір, поміщається туди шийку від квеврі і закривається зверху склом.

Приміщення, де зберігаються квеврі з вином, називається марані. Діюче марані можна побачити в монастирі Алаверді, а старе занедбаний – у Некресі і Ікалто.

На території занедбаних монастирів і фортець часто можна побачити як стирчать із землі залишки квеврі. Підозрюю, що іноді в них зберігали і воду. Зустрічав таке в фортеці Нарікала, і в Гударехі, і в Парцхісі.

Про корисність квеврі

Історично вино робилося тільки в квеврі. Зараз на винзаводах використовуються металеві ємкості. З наукової точки зору так правильніше: метал краще відмивається. У керамічній посудині завжди залишаться які-небудь грибки або бактерії, котрі якимось чином впливають на вино.

Однак, існують люди, які вважають, що метал – це модернізм, і вино треба робити тільки в квеврі. Наприклад, винзавод в Напареулі принципово використовує квеврі, аналогічно – мінівінзавод в Алаверді, і ще деякі. Хто тут правий, сказати складно.

Естетично вино з квеврі приємніше, ніж із залізної цісцерни. Знову ж, культура і традиція. На жаль, технології виготовлення квеврі зараз вимирають і майстрів стало зовсім мало. Кажуть, один є в імеретинському селі Шроша.

Цікаво знати

У 1971 році в Грузії було знято фільм «квеврі», який у російському прокаті назвали «Кувшин». (реж. Іраклій Квірікадзе) Весь сюжет крутиться навколо великого мегрельського квеврі.

Детальніше про грузинське вино, читайте у наступних постах:

Грузинське вино: квеврі

Що таке вино ?

Грузинське вино: технології виноробства

Грузинське вино: сорти винограду

Грузинське вино: сорти вина

Винні тури по Грузії

Грузинське вино: основи

Опубліковано у Грузія, Харчування | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.