Пераст

Пераст / Perast (29 км від Герцег-Нові, 15 км від Котора) – містечко, розташоване прямо навпроти протоки Вериге між двох внутрішніх заток Бока-Которської: Рісанської і Которської бухт. Пераст знаходився під владою Венеціанської республіки з 1420-го по 1797-й рік.

За цей час тут було побудовано багато прекрасних палаців, церков, фортець та укріплень, активно розвивалось мореплавство. Половина міста Пераст через землетрус XVII століття тепер знаходиться під водою…

Варто відвідати у Перасті

Міський музей / Muzej Grada Perasta – музей знаходиться в елегантній будівлі палацу Буйовича, побудованому в 1693 р. У музеї можна побачити цікаві колекції зброї, морських карт, прапорів, костюмів та моделі кораблів.

Церква Св. Ніколи (Миколая) / Crkva Sv. Nikole – 15 ст. Церква з найвищою 55-метровою дзвіницею в Бока-Которській, яка була споруджена у 1691 р. як символ перемоги венеціанського флоту над турецькою армією 7.10.1571 р.

Фортеця Св. Хреста з військовими укріпленнями.

Палаци і церкви.

Карта Пераста

Околиці Пераста

Острів Богородиці скель / Ostrvo Gospa od Skrpjela – штучний острів, на місці якого за переказами був невеликий кораловий риф. Одного разу на цьому рифі чудом врятувались моряки з Пераста, котрі знайшли ікону Божої Матері з Дитям і дали слово побудувати тут церкву. Протягом майже століття мешканці Пераста затоплювали навколо рифа старі кораблі і споруджували кам’яний насип. У 14 столітті мрія моряків здійснилась.

За традицією щороку 22 липня, починаючи з 1452 р., жителі Боки Которської привозять на острів нове каміння на святково прикрашених човнах з музикою і народними піснями. Свято має назву “фашинада”.

У 1630 р. церква була перебудована розширена. Донині на острові зберігається чудотворна ікона. При церкві відкритий музей з колекцією дивних предметів, привезених моряками з далеких країв.

Острів Св. Джордже (Георгія) / Ostrvo Sv. Dordije – маленький острівець біля острова Богородиці Скель. Тут знаходиться невеликий цвинтар, де поховані чорногорські моряки, в тому числі видатний капітан Марко Мартинович.

Пляжі Пераста

Біля Пераста знаходяться пляжі Пераст / Perast і Тврдава Пераст / Tvrdava Perast.

Карта пляжів Пераста, Рісана і Котора

Опубліковано у Чорногорія | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.